Ett litet tips nu när vi närmar oss läsårets slut! – Checklista

Det finns några perioder under läsåret där arbetsbelastningen känns tyngre än andra. Läsårsstart, terminsavslutning och läsårsavslutningen är exempel på perioder som kan upplevas som stressande, där det gäller att hålla många bollar i luften på en och samma gång. Arbetsbelastningen kan kännas hög för alla i verksamheten.

På Visättraskolan har ledningsgruppen arbetat fram ”checklistor” för att minska stress och underlätta för lärarna, detta är ett sätt för oss att värna om lärarnas arbetsmiljö. Checklistor som ska finnas till hands och fungera som ett stöd i det dagliga arbetet under den här perioden. Vad ska göras, vad ska lämnas in och vart och när, vilka dokument hittas vart, och när ska beställningar göras osv osv. Som sagt, det är massor med olika bollar att hålla i luften. Som mest intensivt är det vid läsårsstart, och då hade vi exempelvis 34 (!) punkter på checklistan.

Checklistorna tas fram av skolledningen. De skickas ut i ett worddokument för att medarbetaren enkelt ska kunna ta bort de punkter som inte berör dem själva. Punkterna organiseras utifrån ”slutdatum”. Checklistorna förändras från år till år, men mycket är självklart varje år och då ändras bara sista datumet. Vissa punkter på checklistan är självklara, men i stressade situationer kan självklarheter lätt glömmas bort.

Under studiedagarna har vi alltid avsatt tid för att genomföra arbetet med ”checklistan”. Som vi tidigare har berättat lägger vi all fokus på det kollegiala lärandet under läsårets gång. I slutet och i början av läsåret finns det så mycket annat vi behöver lägga fokus på, att få börja och avsluta ett läsår på ett bra sätt.

Med checklistorna så vet alla vad som ska göras, och det minimerar också antalet frågor till skolledning och skoladministratör. Plus att för oss skolledare också blir en påminnelse om vad som behövs göras. Win-win!

Ett litet dokument som gör en stor skillnad! 🙂

/Semira Vikström #stoltrektor

 

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *